063 345-72-22
096 345-72-22

Як правильно зарядити гелевий акумулятор для скутера: поради новачкам

Як правильно зарядити гелевий акумулятор для скутера: поради новачкам

 14.04.2017  (249 переглядів)

Зміст:

1. Гелеві акумулятори: принцип роботи та основні плюси

2. Правильна зарядка гелевого АКБ

З кожним днем ​​на дорогах можна зустріти все більше людей, які їздять на мотоциклах, мопедах, скутерах. Особливо поширені останні. Автоматична трансмісія, доступна вартість, можливість їздити містом без прав водія – завдяки цим особливостям кількість власників скутерів стрімко зростає. Та й керувати технікою нескладно, оскільки її вага становить близько 60 кг.

Усього розрізняють кілька видів скутерів:

  • міські – для нетривалої їзди межі міста;

  • туристичні – для любителів далеких поїздок;

  • путівці - для їзди бездоріжжям;

  • спортивні – для аматорів високої швидкості.

Що стосується акумуляторів, то вони бувають кислотними та гелевими. Найчастіше встановлюються останні, оскільки вони мають низку відмінних переваг.

Гелеві акумулятори: принцип роботи та основні плюси

Гелева основа створюється з допомогою різних присадок. Додаються до електроліту, внаслідок чого він стає густим. І це вагомий плюс. Адже під час пересування на скутері вам не доведеться турбуватися про переривання подачі струму. Крім того, гелева основа краще заповнює внутрішній простір між пластинами, що знижує їхнє зношування.

Також численні випробування гелевих аналогів продемонстрували, що за регулярних нахилів мототехніки рівень заряду зменшується лише на 25%. А це добрий показник.

До речі, часто виробники стверджують, що акумулятор гелю здатний працювати, навіть якщо повністю його перевернути. Але це стандартна рекламна фішка для привернення уваги. Втім, навряд чи комусь спаде на думку перевертати акумулятор (навіть при його транспортуванні в сервісний центр), тому цей нюанс не є проблемою.

Ще один плюс гелевого АКБ – довговічність. Зазвичай її вистачає на 10 років. За дотримання основних експлуатаційних правил, зрозуміло. А це, погодьтеся, дуже солідний термін.

Інші переваги гелевих аналогів:

  • високий струм під час пуску;

  • відсутність витоку при випадковому пошкодженні;

  • можливість застосування одразу ж після покупки.

Також вони добре переносять сильні морози і вважаються одними з найбезпечніших. І, як згадувалося вище, гелевим моделям не страшні постійні зміни положення мототехніки.

Правильна зарядка гелевого АКБ

Під час експлуатації АКБ слід періодично дивитися його заряд. Для цього використовується мультиметр – електронний прилад, що вимірює напругу. Щоб перевірити заряд, підключіть до АКБ мультиметр щупами. Постійний струм має бути 20 В, а сама мототехніка – незаведеною.

Заряджати батарею потрібно лише тим зарядним пристроєм, який підходить для неї. І обов'язково – з можливістю регулювання напруги. Категорично заборонено заряджати гелеві АКБ за допомогою приладів, що використовуються для акумуляторів.


Щоб зарядити акумулятор, виставте потужність струму заряду на 10% потужності АКБ. Якщо поставите більше, ризикуєте скоротити термін служби батареї. Подивитися потужність акумулятора можна на корпусі.

Як правильно порахувати рівень струму, який потрібно зарядити? Це не складно. Наприклад, якщо потужність АКБ 6 Ам тоді макс. допустима напруга – 0,6 Ам. Щодо часу повної зарядки, то зазвичай потрібно близько 12 годин.

І насамкінець ще одна корисна порада. При повній розрядці гелевого АКБ поставте заряджатися на добу, виставивши напругу на позначці 0,30 Ам. Це допоможе продовжити термін служби. Також переконайтеся, що напруга не перевищує 15 В. Інакше гелевий АКБ злякається, що призведе до утворення корозії і, відповідно, скорочення терміну служби.